Riportok

Szeptemberi fogorvos sztrájk
Szeptemberben ismét sztrájkolnak a fogorvosok. Ezúttal két hetes lassítást programoztak munkájukba, ugyanis elegük van már a kormány jelenlegi finanszírozási gyakorlatából. Mondja Dr. Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, az Országos Alapellátási Szövetség fogorvosi tagozatának elnöke.
Minőség és precizitás - Dr. Póti László a Kuraray termékeiről
Minőség és precizitás jellemzi Dr. Póti László fogorvosi ténykedését, amelynek során igen nagy figyelmet fordít az újdonságok alkalmazására. Mindenkor alaposan megfontolva, hogy a beszerzendő eszköz vagy anyag mennyire gyorsítja, segíti munkáját, mennyiben növeli a tartósságot és javítja a minőséget. A Kuraray termékek például ebbe a körbe tartoznak.
Dr. Farkas Tamás a tavaszi kamarai választásokról
Megkezdődtek az előkészületek a Magyar Orvosi Kamara tavaszi kamarai küldöttválasztására. A fogorvosok május 7-e és 29-e között távválasztás formájában, interneten voksolhatnak az őket képviselőkre. Dr. Farkas Tamás, a MOK Fogorvosi Tagozat Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Választókerületi elnöke ismerteti a tudnivalókat.
Dr. Jász Máté az állkapocsízület terheléseiről
Rágás közben rendkívüli megterhelés éri a fogakat, az állkapocsízületet és az ízületet mozgató izmokat. Ez a terhelés az evéshez kapcsolódóan naponta minimum 20-30 percig is jelen van. Azoknak pedig, akik fogaikat csikorgatják vagy összeszorítják, akár napi 8-10 óra terheléssel is számolni kell.
Dr. Tar Ildikó a rendelői fertőzésekről
Hepatitisz, HPV, TBC. Bármelyik fertőzés előfordulhat a mindennapi praxisban. Mi a teendője ilyenkor a fogorvosnak? Mikor kell változtatni a kezelésen vagy éppen a beavatkozás időtartamán? Hogy kerülhetnek be fertőzések a rendelőkbe és miként kell védekezni ellenük?
Dr. Hermann Péter a betöltetlen fogorvosi praxisokról
A számok ugyan változóak, mégis azt lehet mondani, legalább 230-240 a tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma hazánkban. A dobogósok egyike Nógrád megye, ahol egyre nagyobb gondot jelent az alapellátásban a fogorvoshiány. Merthogy, egyszerűen nem éri meg a közfinanszírozott rendelést elvállalni.
Interjú a Smilyst-elmélet megalkotójával
Milyen hatást gyakorolnak a fogászati problémák szervezetünkre, az izmokra, az ízületekre vagy éppen a testtartásunkra? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat többedmagával a Smilyst fogorvosi tervezőszoftver és komplex mosolytervezés elméletének megalkotója Dr. Csillag Mária.
Dr. Nagy Katalin az amalgám szeparátorok használatáról
Az amalgám szeparátorokkal kapcsolatos teendőkről, határidőkről és a rendelkezés lényegéről tájékoztat bennünket Dr. Nagy Katalin a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke.
Rendelői fertőzések, azok veszélyei és megelőzése
A szakma szabályai szerint a rendelőkben megjelenő betegekre valamennyi orvosnak úgy kell tekinteni, mint kockázatot jelentő, fertőző forrásra. Nincs ez másként a fogászati rendelőkben sem, melyekben az eligazodáshoz külön módszertani levél ad segítséget. A fertőzésekről, azok veszélyeiről, a megelőző fertőtlenítésről, a speciális fertőtlenítő szerekről kérdeztük Dr. Asztalos Ágnest megyei tiszti-főorvost.
Dr. Maros Tamás - 3D oralscanner
Ebben az esztendőben ünnepli 15. születésnapját a miskolci President Fogászati Stúdió, amelynek alkalmából nagyszabású bővítési és technológiai fejlesztési programot indítottak az év elején. Ennek részeként és lezárásaként adták át – egy uniós pályázatnak is köszönhetően – azt a megújult és kibővített rendelőt, amelyben Miskolcon először találkozhatnak a betegek, a hagyományos lenyomatok felváltására szolgáló 3D-s száj scannerrel. Egyedülálló szolgáltatásuknak számít az arcesztétikai fogorvoslás helyi „meghonosítása” is.
Dr. Kovács Anzséla - "az állandó továbbképzés elengedhetetlen egy fogorvos számára"
Dr. Kovács Anzséla címzetes fogász főorvos szerint az állandó továbbképzés elengedhetetlen egy fogorvos számára, ha lépést akar tartani szakmája jeles képviselőivel. A másik fontos dolog, a páciensekkel részletesen megbeszélni a feladatot és a lehetőségeket. Közösen kel ugyanis megtervezni a fogászati beavatkozásokat, kezeléseket, amelyek célja, a rágófunkciók visszaállítása, végső soron pedig a komfortérzettel járó és egyben magabiztosságot sugárzó mosoly „visszavarázsolása”.
Dr. Tannouri Nabil 3 évtized a fogászatban
Új hazára lelt Magyarországon a libanoni fiatalember Tannouri Nabil, aki jó harminc esztendeje egy ösztöndíjnak köszönhetően került a fővárosi egyetemre. Fogorvosi hivatását Kazincbarcikán kezdte. Ma is itt dolgozik. Alapellátásban és magánellátásban egyaránt kezeli betegeit. E kezelési módokról, a három évtizedre jellemző óriási fejlődésről beszél.

Oldalak

Webshop